30 Mayıs 2022
WhatsApp chatbotları ve 5 farklı kullanım durumu
Dünyanın bugün en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tır. 2016 ile 2020 arasında 1 milyar yeni kullanıcıya ulaşmıştır. Uygulamaya hâlen her gün 1 milyon yeni kullanıcı katılmaktadır. iPhone’da 40’tan fazla, Android’de 60 dilde varlığını sürdürmektedir. Hacmi fark etmeksizin şirketler, müşterileriyle verimli bir şekilde iletişim kurmak için bu platformu kullanmaktadır. WhatsApp da onlara kullanıcı dostu tasarımı ve uçtan uca şifrelemesi sayesinde milyonlara erişme şansı tanımaktadır. Bütün bu süreçlerin sonucu olarak da WhatsApp chatbotları hızla popülerlik kazanmıştır.
WhatsApp chatbotları, potansiyel ya da mevcut müşterilerle bağlantı kurmanın en kolay yollarından biridir. Sipariş onayı sağlayabilir, sorun çözebilir, rezervasyon ve faturalandırma ile ilgili soruları yanıtlayabilirler. Bununla da kalmayıp, yapay zekâ destekli WhatsApp chatbotları, tartışmanın içeriğini de belirleyebilmektedirler. Bu şekilde, konu ile alakalı yanıtlar üretebilirler. Bütün bunları yaparken de yalnızca tüketici katılımını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda marka sadakatini de güçlendirirler.
Bu yazıda, müşteri hizmetlerinde WhatsApp chatbotları ile 5 kullanım örneğini inceleyeceğiz ve faydalarına göz atacağız.
1. Müşterileriniz için anında müşteri hizmeti desteği sağlayın
Günümüz dünyasında müşteri beklentileri o kadar büyüdü ki, sorularının hepsine hemen hızlı dönüş beklenmektedir. Çünkü içinde bulunduğumuz teknoloji çağı bunu gerektirmektedir ve bunun için de birçok iletişim platformu mevcuttur. Müşteriler hemen bir cevap alamazlarsa ilgilerini kaybedebilirler. Bu da sorunlarına daha hızlı cevap verebilecek bir başka işletmeyi tercih etmelerine sebep olabilmektedir. WhatsApp chatbotları, genel sorulardan şikayetlere dek her türlü müşteri ihtiyacını karşılamak için tasarlanmıştır. Ayrıca yeni sipariş alabilir, geri ödemeleri işleyebilir, satış ve destek sonrası müşterilere yardımcı olabilirler.
Müşteri hizmetleri, birçok işletme için günlük operasyonların önemli ancak zaman alıcı bir parçasıdır. Şirketler, müşteri isteklerine ve sıkça sorulan sorulara (SSS) verilen yanıtları otomatikleştirerek zamandan tasarruf edebilirler. Bu da müşteri hizmetinde çalışan personellerin işle ilgili diğer görevlere odaklanmasını sağlar. Chatbotların müşteriye yardımcı olamadığı durumlarda, talebi temsilcilere iletebilirler. Bu, şirketlerin müşterilere aradıkları bilgileri sağlarken, temsilcilerin daha az soruyla ilgilenmelerine olanak tanır. Sözün özü, WhatsApp chabotları, uyumayan sanal temsilcileriniz olarak düşünülebilir.
2. Algoritmalar ile kişiselleştirilmiş bir deneyim edin
Müşterilerin, önceliklerinin yalnızca yüksek kaliteli ürün veya hizmet satın almak olduğu günler geride kaldı. Artık onlar da keyifli bir alışveriş deneyimi yaşamayı bekliyorlar. Bu nedenle, müşteri tabanına yönelik daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşıma artan bir istek de mevcut.
WhatsApp chatbotları, müşterileriniz için bu çok daha kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimini sağlayabilmektedirler. Ayrıca, çeşitli müşteri verilerini analiz etmek için kullanılabilirler. Bunlar; konum, cihaz tipi, sohbet oturumlarının uzunluğu ve diğer değişkenler olabilmektedir. Bu bilgilere erişim, botların daha fazla bağlam odaklı konuşmalar yapmasını sağlarken, müşteri mutluluğunu da arttırır.
3. Uyarılar ve bildirimler
Müşterilere kısa ve öz bildirimler göndermek şirketler için çok önemli bir kanaldır. E-postalar çoğunlukla göz ardı edildiğinden zamana yenik düşüp unutulabilirler. Ancak WhatsApp chatbotları, tüketicilere indirimli teklifler gibi anlık bildirimlerin gönderilmesini kolaylaştırır.
Ek olarak, web seminerlerindeki hızlı büyüme, bu tür anlık bildirimlerin geniş kitleler için gerekliliğini de hızlandırmış bulunmaktadır. WhatsApp chatbotları herhangi bir etkinlikle ilgili soruların nasıl yanıtlanması gerektiğini dahi öğrenebilirler. Örneğin, etkinliğin yeri ve zamanı hakkında bilgi verebilirler.
Pandemi, bu tür zamanında gönderilmiş bildirimlerin neden bu kadar önemli olduğunu gösteren başka bir örnektir. Geçtiğimiz iki yıl boyunca, hükümet ve hastaneler aşı kayıt onaylarını yine bu kanal aracılığıyla verdiler. Programları ve yeniden planlama bilgilerini sağlamak adına WhatsApp chatbotları kullandılar. Botlar ayrıca, test sonuçları gibi zaman geçtikçe değişen mesajların iletilmesine de olanak tanımaktadır.
4. Hızlı çözümler
Modern işletmeleri sıklıkla kullanan müşteriler, bu işletmelerden sorunlarına anında yanıt bulmalarını bekler. Bu, başta perakende, finans ve hatta lojistik olmak üzere esasen hemen her sektör için geçerlidir. Anında destek sağladığınız müşterileriniz, işletmeniz için değerli olduklarını hissederler. Bu da size olan bağlılıklarını güçlendirir. Bugün müşteriler ister ürün ister hizmet olsun, şirketinizin onlara sundukları hakkında çok fazla soru sorabilmektedirler.
Örneğin, otel rezervasyonu yapan bir web siteniz olduğunu hayal edin. Otel maliyeti, rezervasyonlar, kabul edilen ödeme yöntemleri, geri ödeme politikası ve diğer konular… Bunlar sıkça sorulan sorular ile çözümlenebilecek, müşterilerinizin merakı giderilebilecektir. Ama müşterinin asıl sormak istediği şeyin bambaşka olduğu durumları da düşünelim. Böyle durumlarda kendisine zamanında cevap verilmeyen şirketi tercih etmeyecektir. Bu durum da, müşteri tabanınızın bir kısmını büyük olasılıkla kaybetmenizle sonuçlanacaktır.
İşte tam da bu noktada, WhatsApp chatbotları şirketiniz için paha biçilmez olacak diyebiliriz. SSS’leri otomatikleştirmenize ve diyalogun her adımı için bireyselleştirilmiş akışlar oluşturmanıza olanak tanıyacaktır. Gerçek bir müşteri temsilcisi bulundurma ihtiyacını da ortadan kaldıran WhatsApp chatbotları, süreci otomatik ilerletecektir.
5. Çok kanallılık
Müşteriler, WhatsApp chatbotları ile etkileşime girerken özel ve çok kanallı bir deneyimin tadını çıkarabilmelidirler. Chatbotlar, farklı dijital platformda aynı anda çalışabilme özelliğine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. İşletmeler, çok kanallı platformlar aracılığıyla etkili çözümler sunarak müşteri bağlılığı ve itibarı oluşturabilmektedir. Bu da, operasyon bazında verimlilik artırırken önemli miktarda para tasarrufu da sağlamaktadır.
Son olarak, en az yukarıda bahsettiklerimiz kadar önemli bir şey daha var. WhatsApp chatbotları, iletişim kanallarını daha eğlenceli hâle getirmek için harika araçlardır. Bir şeyleri internete taşımak yalnızca müşteriler için değil, işletmeler için de faydalı olabilmektedir. Çünkü hem müşteriler hem de işletmeler çok kanallı bir yaklaşımın meyvelerini toplayabilirler. Online işlemlerin daha hızlı ve daha ucuza tamamlanması da pekâlâ mümkündür. Dijital dünyamızda hem zaman hem de maliyet optimizasyonu kritik önem taşımaktadır.
Sonuç olarak, chatbotlar, işletmenizin genel destek kalitesini artırmak için mükemmel araçlardır. Operasyon giderlerinizi azaltabilir ve müşteri destek temsilcilerinizin hayatlarını kolaylaştırabilirler. WhatsApp chatbotları hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Şayet, şirketiniz için bir WhatsApp Business Hesabı edinmek istiyorsanız da bize yazabilirsiniz. Desk360, her zaman olduğu gibi bu konuda da size yardımcı olmaya istekli ve hazırdır.
PAYLAŞ